Puskás Aréna – Ahol a stoplis cipők nora gumiburkolaton járnak

Magyarország legnagyobb befogadóképességű sportlétesítménye 2019 novemberében megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt, így a sportolók és látogatók hosszú évek várakozása után birtokba vehették a különös gondossággal kialakított, világszínvonalú Puskás Arénát.

A Népstadion helyén felépülő multifunkcionális létesítmény kivitelezése során fő szempont volt a régi stadion hagyományainak átmentése az új épületbe, így lett meghatározó építészeti elem a lépcsőházak csipkézett mintázatú pilonjai, a toronyépület és az stadion elhelyezkedése is. A környezettudatosság jegyében az elbontott Népstadion betonját a helyszínen újrahasznosították és beépítették az új Puskás Aréna alapjába. A tervezéskor és megvalósításkor egy új nemzeti jelkép létrehozásán kívül az időtállóság is fő szempont volt, ezért a felhasznált anyagok magas minősége terén nem ismertek kompromisszumot. 

A ProInterier Kft. neve számtalan nagy volumenű projekttel fonódik össze, akár kivitelezésről, akár burkolatforgalmazásról legyen szó.  A cég által biztosított és installált több mint 3300 négyzetméter nora® gumiburkolat funkcióját és típusát tekintve több formában is megjelenik a Puskás Arénában.  Az ikonikus német padlóburkolat technikai és esztétikai tulajdonságai révén tökéletes megoldást jelentett. A 100% kaucsukból készült, kizárólag természetes anyagokat tartalmazó nora® gumiburkolat, teljes életciklusát tekintve karbonsemleges és bizonyos speciális típusai a vulkanizációs gyártási eljárásnak köszönhetően akár a stoplis cipők által okozott extrém terhelésnek is évtizedeken keresztül ellenállnak.

A kifejezetten nagy igénybevételű felületek kialakításához a nora® termékek ezen tulajdonságát kihasználva került a norament®926 gomb mintás gumiburkolat az öltözőkbe, a játékos feljárókba, valamint minden olyan területre ahol a sportolók stoplis cipővel közlekednek. Az öltözőkben a színválasztásnak is hatalmas szerepe volt. A hazai rész belső terében és padlóburkolatában a piros szín dominál, míg a vendég öltöző szürke berendezést és gumiburkolatot kapott. A két öltöző drasztikusan eltérően kialakított enteriőrje nem véletlen, a választás mögött többszörösen alátámasztott sportpszichológiai okok állnak. Míg előbbi színválasztással pozitív értelemben ingerelni, motiválni szeretnék a hazai csapatot, addig utóbbival az ingerszegényebb, álmosítóbb környezetet kialakítása a cél. Az, hogy ez mennyire sikerült, majd az idő eldönti, ugyanis akár melyik öltözőben jár az ember, egy rendkívül elegáns és összeszedett benyomást keltő térben találja magát, ahol nyomasztó hangulatnak nyoma sincs.

Az Puskás Aréna további részeit bejárva a látogatók noraplan® stone gumiburkolattal is találkozhatnak, melyek a bejárati szinten, a média területeken, különböző funkcióval ellátott szobákban, valamint a körfolyosókon is helyet kaptak. Ez a típus szintén nagyon ellenálló, nem véletlenül olyan intenzív forgalomnak kitett épületrészeken került installálásra, ahol emberek ezrei fognak megfordulni. Dizájn szempontjából a véletlenszerűen elszórt, színeiben a bázissal harmonizáló granulátumoknak köszönhetően játékos, mégis ízléses és modern. 

A nora® gumiburkolatok az egyszerű karbantartásuk miatt is előnyt élveztek a Puskás Aréna tervezésekor, ugyanis egy ilyen kaliberű grandiózus épület fenntartásánál a hosszútávú megtérülés, a praktikum, valamint – a mostani helyzetben még nagyobb hangsúlyt kapó – higiénia is az elsődleges szempontok között szerepel.

A végeredmény tökéletesen egységes és esztétikus lett, mely miden elvárásnak és igénybevételnek megfelel, így a következő években látogatók és sportolók tízezrei élvezhetik Közép-Európa egyik legnagyobb stadionjának vendégszeretetét, legyen szó sporteseményekről, koncertekről vagy nagyszabású rendezvényekről. Nem véletlen, hogy a ProInterier Kft. is legemlékezetesebb projektjei között tartja számon a Puskás Aréna kivitelezésében vállalt közreműködését, hiszen az általuk szállított és lefektetett nora gumiburkolatok bizonyára kiállják az idő próbáját.

SOCIAL BOX